EUROfusion: magfúzió mindennapos használatra

EUROfusion: magfúzió mindennapos használatra

Ezekben a percekben ünnepélyes keretek között írják alá az EUROfusion, azaz az „Európai Konzorcium a Fúziós Energia Fejlesztésére” megalapulását deklaráló iratot. Az összefogás keretén belül az EU tagországi kutatóközpontok közös forrásból, eredményeiket megosztva dolgozhatnak együtt. A konzorcium célja a fúziós kutatásokkal 2050-re olyan környezetbarát energiaforrást biztosítani, amely hozzájárul a világ egyre növekvő energiaigényének kielégítéséhez.

EUROfusion-LOGO-WEB_003399

A kutatási program előkészületeként 2012-ben az európai kutatóközpontok közösen felvázolták azt a részletes programot, amelynek pontjait követve 2050-re megvalósíthatják a fúziós energia mindennapos használatát. Az „Ütemterv a fúziós energia megvalósításához” tervezet két fő célja, hogy a kísérletek alapos előkészítésével biztosítsák a még épülő ITER kísérleti reaktor legmegfelelőbb kihasználását és annak kutatási eredményeire építve kidolgozzák a 2050-re tervezett DEMO  reaktor (demonstrációs erőmű) koncepcióját. A ma létező legsikeresebb kísérleti reaktor, az Egyesült Királyság területén található JET 2018-ig az EUROfusion rendelkezésére áll.

Title-Picture-Roadmap-Paper

A kísérleti és építési tervek kidolgozása a Horizont 2020 elnevezésű EU keretprogramban együttműködő egyetemek és kutatóközpontok feladata, a tervezési folyamatokba pedig minden eddiginél jobban bevonják a kapcsolódó iparágakat is. Az EURATOM Horizont 2020 program az elkövetkező 5 évben közel fél milliárd euróval (150 milliárd forint) fog hozzájárulni az EUROfusion kutatásaihoz, ebből a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói évi nagyjából 200 millió forintnyi támogatást kapnak majd, illetve hasonló mértékű támogatást várnak a tagállamoktól is kutatószemélyzet és más, nem anyagi segítség formájában.

Fusion-Roadmap-Human-Ressources

Az Európai Bizottság az Európai Parlament és a résztvevő laboratóriumok magas rangú képviselőivel közösen ünnepli az EUROfusion-t finanszírozó Fúziós Program Támogatási Megállapodásának aláírását 2014. október 9-én, a brüsszeli Solvay Library-ben. Az eseményen többek között részt vesz és beszédet mond Günther Oettinger az Európai Bizottság alelnöke, Dr. Siegler András az Európai Bizottság Kutatás és innováció főigazgatóságának főigazgatója, illetve részt vesz Dr. Zoletnik Sándor, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa is. A konzorcium alapjául szolgáló megállapodás az EFDA (Európai Fúziós Fejlesztési Megállapodás) és további közel harminc európai kutatóintézettel kötött kétoldalú megállapodás helyébe lép.