Újabb mérföldkő a Wendelstein 7-X kísérletben

Újabb mérföldkő a Wendelstein 7-X kísérletben

Újabb mérföldkő a Wendelstein 7-X kísérletben

Angela Merkel német kancellár és más vezető politikusok jelenlétében újabb mérföldkőhöz érkezett a Wendelstein 7-X (W7-X) fúziós kísérlet, amely produkálta az első hidrogén plazmakisülést. A W7-X nem egészen két hónapja indult el hivatalosan, akkor még hélium plazmával. Az akkori eseményt is a magyar videódiagnosztika „szemein” keresztül láthattuk először, csakúgy mint a mostanit.

Az első hidrogén plazma képe amely a magyar kamerarendszerrel készült (mesterséges színek)

Az első hélium plazmakisülésekkel szemben, amelyek a berendezés zökkenőmentes indulását készítették elő, a mostani hidrogén plazmával történő kísérletek már a W7-X tudományos kampányának részét képezik. Mivel a jövőben a fúziós erőművek a hidrogén két nehéz izotópját, a deutériumot és a tríciumot fogják használni üzemanyagként, ezért elengedhetetlenek a hidrogénnel végzett kísérletek, hogy jobban megértsük a plazmában zajló folyamatokat. A W7-X-ben jelenleg azért használják a hidrogén könnyű izotópját, hogy elkerüljék a fúziós magreakciókat, azaz a radioaktivitást. A berendezésen így könnyen és biztonságosan elvégezhetők a további fejlesztések, módosítások.

A magyar és német kollégák az elő hidrogén plazma kisülés után. Balról jobbra: Dr Szepesi Tamás, Dr. Kocsis Gábor, Dr. Christoph Biedermann, Dr. Ralf König

Ez az új kísérleti fázis március közepéig fog tartani, ami után a berendezést kinyitják, és különféle új komponenseket építenek be.  A legfontosabb elemek a szén divertor lemezek, melyek a plazma és a környező fal szabályozott kölcsönhatását teszik lehetővé. Ezeknek az új komponenseknek az együttes hatása , hogy hosszabb, akár 10 másodperces plazmakisülések lesznek a W7-X-ben, amely 4 év és egy újabb fejlesztés után, egy aktív hűtésű divertorral, már 30 perces plazmakisüléseket fog produkálni. Ezek a kísérletek és fejlesztések mind egy folyamatosan működő jövőbeli fúziós erőmű irányába mutatnak.

Angela Merkel német kancellár szemléli az első hidrogén plazma képeit amelyet a magyar kamerarendszer készített (Forrás: IPP)

A magyar csapat eddigi munkájáról ebben a cikkben olvashatnak bővebben.

A videó diagnosztika rendszer a ProDSP Technologies Kft.(www.prodsp.hu) és a CernTech Kft.(www.cerntech.hu) közreműködésével készült.