Sikerrel zárult az első Nyalábemissziós-spektroszkópia (NyES) Nyári Iskola

Sikerrel zárult az első Nyalábemissziós-spektroszkópia (NyES) Nyári Iskola

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponttal közösen 2016. Augusztus 29. és szeptember 2. között megrendezte az első nyalábemissziós-spektroszkópia (NyES) nyári iskolát Budapesten. 16 diák érkezett Európa minden részéről, hogy megismerje ezt a speciális fúziós plazma diagnosztikai módszert, aminek fejlesztésében a magyar kutatók vezető szerepet játszanak.  Az főszervező, Dr. Dunai Dániel, az alábbi szavakkal mutatta be a rendezvényt:

Csoportmunka a BME-n

‘Az általunk megrendezett nyári iskola nem csak a speciális témájában tér el az átlagos fúziós nyári iskoláktól, hanem abban is, hogy az elméleti előadások mellett nagy hangsúlyt fektettünk az adatelemzést tartalmazó gyakorlati feladatokra is. Valós mérésekből származó NyES adatokat kellett a hallgatóknak kis csoportokban részletesen feldolgozni egy szakértő témavezető felügyelete mellett.  Ez a csapatmunka a lehető legpontosabban modellezi a valódi kísérleti munkát, így a hallgatók értékes tapasztalatokat szerezhetnek későbbi kutatói pályájukhoz. Nagyszerű volt lelkes hallgatókkal együtt dolgozni, akik a késői órákban is egymást segítve küzdöttek a feladatok megoldásán. Azt remélem, hogy a külföldi és hazai hallgatókkal hosszabb távon is megmarad a kapcsolat és egy fúziós diagnosztikai kutatóhálózat alapjául szolgál majd.’

Csoportkép a magyar tokamak vákuumkamrájánál

Az iskola része volt a Wigner FK kutatólaborjainak meglátogatása is, ahol a diákok a legújabb technológiákat és fejlesztési eredményeket ismerhették meg. A mostani rendezvény sikerét látva a szervező intézetek kétévente tervezik megrendezni a BES fúziós plazmadiagnosztika nyári iskolát Budapesten.

Előadás a Wignerben