Sikerrel zárult a Fúziós Téli Iskola

Sikerrel zárult a Fúziós Téli Iskola

A Magyar Fizikushallgatók Egyesülete (MAFIHE) majd egy évtizede rendez téli iskolát minden évben. Az eseményt a vizsgaidőszak végére időzítik, hogy egy izgalmas témát körbejárva felüdülést jelentsen a fizikus hallgatóknak a kemény megmérettetések után. A tematika legtöbbször kívül esik az egyetem fősodorbeli oktatási területeitől, és lehetőleg nagy közönséget csábító aktuális témákat tárgyal.

A Fúziós Téli Iskola résztvevői

A 2017-es évre a MAFIHE szervezői a fúziós plazmafizikát választották témának és az iskolát február 10. és 12.-e között egy hosszú hétvégén az ELTE-n rendezték meg. A Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetét és a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának Plazmafizikai osztályát kérték fel a tudományos program összeállítására.  Majd 100 hallgató jelentkezett a téli iskolára, ami így az egyik legsikeresebb a korábbi évek összehasonlításában. Dunai Dániel, a programbizottság vezetője, az alábbi szavakkal jellemezte az eseményt:

Dr. Dunai Dániel megnyitja a Téli Iskolát

„A legfőbb célunk az volt, hogy a fúziós kutatások helyzetét bemutassuk, illetve az általános plazmafizikát és a fúziós technológiát is közelebb hozzuk a hallgatókhoz.  A MAFIHE téli iskola csak egy hosszú hétvége, így a program összeállításakor szokatlan módszert választottunk, hogy az iskola egyszerre lehessen befogadhatóan érdekes, de maradjon a keretekhez képest maximálisan informatív.  A fúziós történelmet és az ebben a tudományágban megjelenő alap fizikai jelenségeket párhuzamosan tárgyaltuk, bemutatva, hogy az adott jelenség mikor és hogy jelent meg, és ez hogy befolyásolta a fúziós kutatások fejlődési irányát.  Egy hétvége kevéssé alkalmas arra, hogy részletes elméleti bevezetést adjon ebbe a tudománykörbe, így itt tényleg csak az alapokra szorítkoztunk.  A fúziós kutatások és a technológia fejlődési ívét is igyekeztünk bemutatni a ma már történelmi berendezésektől kezdve, mai nagyberendezések csúcstechnológiáján keresztül a jövőben már elektromos energiát termelő reaktor tervekig. Ebben nagy segítségünkre volt Prof. Hartmut Zohm (Max-Planck Plazmafizikai Intézet), aki nagy örömünkre elfogadta a meghívásunkat és a jövő fúziós technológiáiról (ITER, DEMO) tartott élvezetes előadást.”

Prof. Dr. Hartmut Zohm(balra) és Dr. Zoletnik Sándor

A jelentkezők nagy száma mellett a hallgatók kitartó jelenléte is jelezte, hogy a fúziós kutatás még mindig érdekes témának számít a diákok között. A fizikushallgatók mellett – akik az ország minden sarkából érkeztek, sőt még a környező országokból is – idén jelentős számú más szakról átlátogató hallgató jelent meg a szervezők nagy örömére. A téli iskola sikerét látva a tudományos programot szervező intézetek megfontolják, hogy 2-3 évente megrendezik az eseményt valamilyen formában.