Elindult az új diagnosztikánk a Wendelstein 7-X sztellarátorra

Elindult az új diagnosztikánk a Wendelstein 7-X sztellarátorra

Újabb magyar diagnosztika indult el és érkezik meg ma a Wendelstein 7-X-hez, a világ legnagyobb sztellarátor típusú fúziós kísérleti berendezéséhez, a németországi Greifswald-ba, ahol a magyarok munkáját már jól ismerik.
Lázas készülődés és pakolás előzte meg annak a gyorsított alkáli atomnyaláb diagnosztikának az elindulását, amelyet a Wigner Fizikai Kutatóközpont, Nyalábemissziós Spektroszkópia kutatócsoport tagjai, Dr. Anda Gábor projektvezető, Krizsanóczi Tibor villamosmérnök, Hegedűs Sándor fizikus és Nagy Domonkos gépészmérnök terveztek és készítettek.

Dr. Anda Gábor projektvezető szerint

„Hihetetlen érzés a világ legnagyobb ilyen típusú berendezésére készíteni valamit, habár dél-koreai és kínai tokamakokra építettünk már hasonló diagnosztikát, sztellarátorra ez az első, így ez olyan, mint egy vizsga, felkészültünk, izgalommal várjuk, hogy mi következzünk, legjobb tudásunk szerint felelünk és bizakodva várjuk a jó eredményeket.”

A projekt az EUROfusion keretein belül a Max-Planck-Institut für Plasmaphysik és a Wigner Fizikai Kutatóközpont közötti együttműködésben valósult meg.

A diagnosztika fontos mérési adatokat fog szolgáltatni a következő szeptemberben induló kísérleti kampányban, így a magyar csapat már összesen két diagnosztikával is büszkélkedhet a már installált és nagyon jó eredményeket elérő videó diagnosztika rendszert is beleértve.

nehéz felszerelés
Nagy Domonkos az utolsó darabokat készíti elő a szállításhoz
Dr. Anda Gábor projektvezető
Előkészítés közben
Rakodás a teherautóra

Csoportkép (balról jobbra), Dr. Anda Gábor projekt vezető. Nagy Domonkos gépészmérnök, Krizsanóczi Tibor villamosmérnök
Hegedűs Sándor fizikus, szintén a “nyalábos csapat” tagja