A Wigner fusion csapata és a német sztellarátor

A Wigner fusion csapata és a német sztellarátor

Első hallásra egy rossz sci-fi címének tűnhet, de a történet nagyon is valóságos és korántsem komolytalan. A Wigner fusion egyik csapata az utóbbi 3 hétben a világ legnagyobb sztellarátoránál a W7-X-nél járt, hogy egy új, teljesen magyar fejlesztésű berendezést telepítsen a német monstrumra.
A csapat tagjai: Dr. Anda Gábor projektvezető, Krizsanóczi Tibor villamosmérnök, Hegedűs Sándor fizikus és Nagy Domonkos gépészmérnök voltak.

„A legizgalmasabb pillanat talán a diagnosztika bedaruzása volt a végleges helyére. Két hét részletes helyszíni tesztelés után jó volt látni, hogy a diagnosztikánk
egy ilyen impresszív berendezés részévé válik, és ezáltal részben mi is egy profi csapat tagjai lettünk.”

Mondta Dr. Anda Gábor projektvezető a hazatérés után majd így folytatta:
Érdekes volt látni, hogyan működik egy ekkora berendezés. Mindenki tisztában volt vele, hogy pontosan mi a munkája, és azt tökéletesen el is végezte. Igazi profi csapat.”
Daruzzák a Diagnosztikát

Hegedüs Sándornak a legnagyobb élményt a berendezés látványa jelentette:

Eddig még nem volt szerencsém semmilyen fúziós berendezéshez. A látvány elképesztő és fantasztikus volt. Későbbiekben is, akárhányszor beléptem a W7-X csarnokába, lenyűgözött az óriási berendezés a rajta elhelyezkedő kismillió megfigyelőrendszerrel és hozzá tartozó elemekkel. Minden egyes alkalommal elcsodálkoztam, hogy az ember mi mindent képes megépíteni?!”

Hegedűs Sándor és Dr. Anda Gábor a W7-X előtt

Nagy Domonkosnak szintén a diagnosztika bedaruzása volt a legizgalmasabb mozzanat.

Bár tudtuk, hogy egy jól megtervezett, biztonságos műveletről van szó, mégis ott volt bennünk kicsit az aggodalom mikor láttuk, hogy fáradtságos munkánk eredménye egy kötélen lóg a magasban. Nagy megkönnyebbülés volt látni, amikor sikeresen megérkezett a végleges helyére.”

Diagnosztika szállítás a W7-X csarnokába

Majd így fejezte be:

Felemelő érzés, hogy munkánkkal mi is hozzájárulhatunk a világ egyik legmodernebb fúziós berendezésének működéséhez, és ezzel a fúziós kutatások sikeres előmeneteléhez.”

A diagnosztika előkészítéséről és szállításáról itt olvashatnak bővebben.