Fúzió a BME Gyerekegyetemen

Fúzió a BME Gyerekegyetemen

(Írta Dr. Pokol Gergő és Aradi Mátyás)

2017. június 26. és július 7. között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen került megrendezésre a Gyerekegyetem nyári tábor, melynek célja a műszaki és természettudományok népszerűsítése általános iskolás gyerekek körében a Műegyetem oktatóinak segítségével. Az ifjú nebulók előadásokat hallgatnak és szemináriumokon vesznek részt, melyek során ők is kipróbálhatják, milyen kutatónak lenni. A tábor végén minden kisdiák megkapja a megérdemelt diplomáját.

Náfrádi Gábor népszerűsíti a fúziót az általános iskolások körében, fotó: SPOT fotókör, spot.sch.bme.hu

A Gyerekegyetemen 2016 óta az MNT Fúziós Szakcsoportja is képviselteti magát a BME NTI és az MTA Wigner FK munkatársai által. Az idei évben 8 szemináriumon, összesen körülbelül 200 gyermek vett részt a fúziós programokon.

A fúziós játék az Operation tokamak futás közben, fotó: SPOT fotókör, spot.sch.bme.hu

Először egy rövid interaktív előadás során megismerkedtek a magfúzió alapjaival, a legfontosabb fizikai elvekkel és a célkitűzésekkel, majd gyakorlati képzés következett. Virtuális valóságban körbejárhatták az épülő ITER telephelyét, jövőbeli tokamakot üzemeltethettek és egy plazmacső segítségével megérthették a mágneses összetartás alapjait.

Aradi Mátyás magyarázza a plazmacső működését a diákoknak, fotó: SPOT fotókör, spot.sch.bme.hu

Egy lelkes diák próbálgatja a Wigner fusion vírtuális valóság túráját, fotó: SPOT fotókör, spot.sch.bme.hu

Sokan kalandoztak a Wigner fusion vírtuális valóság túráján, fotó: SPOT fotókör, spot.sch.bme.hu

Plazmacső működés közben, fotó: SPOT fotókör, spot.sch.bme.hu