ITER kábel teszt mérések a Wignerben

ITER kábel teszt mérések a Wignerben

Azt is mondhatnám példaképpen, hogy egy hosszútávfutó hosszú távokat fut, mert egy hosszútávfutó. Mi csúcstechnológiás mérnökök vagyunk ezért csúcstechnológiás mérnöki tevékenységet folytatunk. Ez ilyen egyszerű.” – Mondja Veres Gábor, az MTA Wigner FK Plazmafizika Osztályának vezetője.

Az osztályvezető nagyon büszke a mérnökökre, akik a világ legnagyobb fúziós kísérletén dolgoznak, amely jelenleg építés alatt áll Dél-Franciaországban. Palánkai Miklós, gépészmérnök, a projekt műszaki felelőse szerint a mérnökeink feladata: “annak biztosítása, hogy az összes kábel, amit majd az ITER-be építenek, megfelelően működjön és maradjon is működőképes a projekt végéig, amely hossza 20 év.” 

A Föld népességének több mint felét befogadó országok összefogtak és létrehozták az ITER projektet, ami a világ egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési együttműködése. Tagjai az Egyesült Államok, India, Dél-Korea, Japán, Kína, Oroszország és az Európai Unió.

Az ITER építkezés 2017 júniusában

Az ITER egy mágneses összetartású kísérleti berendezés, megépítése mérföldkőnek számít a fúziós kutatásokban, mivel számos fizikai folyamat, illetve műszaki megoldás itt lesz először kipróbálható. Többek között célja, hogy 50MW fűtési teljesítmény mellett 500MW fúziós teljesítményt produkáljon, ezzel demonstrálva a fúzió energetikai felhasználásának lehetőségét. Itt kerülnek először tesztelésre a trícium tenyésztési módszerek, továbbá megalapozza majd egy hálózatra is termelő energetikai reaktor koncepcióját.

Az Európai Unió fúziós kutatási programjának tagjaként az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a BME munkatársai is részt vesznek az ITER projektben. Több mint 10 magyar fizikus és mérnök járul hozzá számos részfeladat megvalósításán keresztül ehhez a hatalmas – az Eiffel-toronynál háromszor nehezebb – dél-Franciaországban épülő berendezéshez.