Kamerarendszer-fejlesztés a német sztellarátorhoz

Kamerarendszer-fejlesztés a német sztellarátorhoz

Már több mint másfél év telt el mióta a világ legnagyobb és legösszetettebb fúziós kísérleti berendezése, a németországi Wendelstein 7-X elindult. A magyar csapat videódiagnosztika rendszere szolgáltatta a képeket az első plazmakisülésekről, amelyek bejárták a világsajtót.

A W7-X első hélium plazmája amelyet a magyar kamerarendszer vett fel

Az azóta eltelt időben a magyar csapat folyamatosan dolgozott a rendszer továbbfejlesztésén a következő kísérletekhez, amelyek szeptemberben indulnak. A kamerarendszer további két ultragyors kamerával is bővült, amelyek akár 1.000.000 képkockát is képesek készíteni másodpercenként. Emellett a már meglévő intelligens gyorskamerák is „okosodtak”, új funkciókat kaptak, hogy még részletesebb méréseket tudjanak készíteni a berendezésben végbemenő folyamatokról. Ezen folyamatok észlelése és rögzítése nagyon fontos a berendezés védelme érdekében, amely a kamerarendszer fő feladata. A különleges kameranézeteknek köszönhetően az egész sztellarátor belsejét monitorozza a rendszer, így képes ellátni – a kísérleti mérések elvégzése mellett – a biztonsági feladatokat is.

A video diagnosztika csapat (balról jobbra): Bodnár Gábor, Ilkei Tamás, dr. Kocsis Gábor, Cseh Gábor, dr. Szepesi Tamás, Szabolics Tamás

A rendszert a magyar kutatók és mérnökök több lépésben szállították ki és szerelték össze. A helyszíni összesszerelés után folyamatosan tesztelés és fejlesztés alatt állt a rendszer egészen a legelső kísérletekig, illetve a fejlesztés ezután sem állt le, ugyanis a vezérlő és adatfeldolgozó szoftverek funkcionalitását folyamatosan a mindenkor folyó kísérletekhez igazítják. A kritikus első kísérletnél minden rendben zajlott, így a Wigner FK Plazmafizika Osztályának munkatársai örömujjongva kiálthattak fel a többi nagyjából 150 emberrel együtt a berendezés vezérlőtermében, az első plazma képei láttán.

A video diagnosztika csapat a német kollégákkal a W7-X vezérlőtermében az első sikeres plazma kisülés után

Így a korábbi nagyon jó eredmények után a csapat most is izgatottan várja a következő kísérleti periódus kezdetét, amelyben most is számítanak a magyar kamerarendszer megbízható működésére.

A videó diagnosztika legérdekesebb eleme maga a kamera, ami az EDICAM nevet kapta, amely annyit tesz, hogy intelligens eseménydetektáló kamera. Ez a kamera speciálisan ehhez a berendezéshez lett fejlesztve, de kipróbálták már a világ számos fúziós kísérleti berendezésén. A kamera egy hosszú cső végén helyezkedik el amely nagy sebességű optikai kábellel kapcsolódik egy számítógépben helyet foglaló kártyához, ami az intelligens képfeldolgozást végzi, a kutatók által használt kamera vezérlő szoftver beállításai alapján.

Az intelligens kamera lényege, hogy csak akkor készít felvételeket, ha valami “érdekes” történik a berendezés belsejében. Erre azért van szükség, mert a kamera működése közben hatalmas mennyiségű adat küldésére képes rövid idő alatt, ami nagyjából 1.6 terabyte adatot jelent 30 perc működés alatt. Ezért fontos az adatok intelligens begyűjtése és szűrése illetve ez teszi ezt a kamerát egyedivé a maga nemében.

A video diagnosztika rendszer kameráinak elhelyezkedése (kék csövek) és látómezöje (zöld tölcsérek) a W7-X körül, az új kamerák pirossal vannak jelölve

A videó diagnosztika rendszer a ProDSP Technologies Kft.(www.prodsp.hu) és a CernTech Kft.(www.cerntech.hu) közreműködésével készült.