Újraindult a csillaggyár

Újraindult a csillaggyár

Elindult az újabb kísérleti kampány

Elstartolt a legújabb mérési ciklus a világ legnagyobb sztellarátor típusú fúziós berendezésén. A Wendelstein 7-X a következő 4 hónap folyamán minden eddiginél hosszabb és nagyobb energiájú plazmakisüléseket fog létrehozni, a számos fejlesztés és az utóbbi több mint két év tapasztalataira támaszkodva. A legutóbbi ciklusban elért 30 másodperc hosszú kisülésekkel szemben most 100 másodperces vagy annál hosszabb plazmákat terveznek. Itt látható egy összeállítás a korábbi kísérletekről készült videókból, amihez az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Pellet és Videódiagnosztika csoportja által épített kamerarendszer szolgáltatta az alapanyagot.

Wendelstein 7-X plazma videó válogatás

Wigneres kollégák a Nature Physicsben

Május végén jelent meg a neves Nature Physics folyóiratban az a cikk, amelyben az előző kísérletek tapasztalatait összegzik, és amelyen két magyar kutató, Dr. Szepesi Tamás és Dr. Kocsis Gábor is név szerint szerepel. Mindkét kutató az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Plazmafizika Osztály Pellet és Videodiagnosztika csoportjának a tagja. A cikk bemutatja, hogy a Wendelstein 7-X, hogy minden eddiginél nagyobb hőmérsékletet és hosszabb kisüléseket sikerült elérnie, illetve a sztellarátorok között világrekordnak számító plazma összetartást. Ehhez használták fel a magyar csapat kamerarendszerének adatait is. Az eredeti közlemény itt olvasható (angolul és németül érhető el).

A Wendelstein 7-X belsejében, forrás: IPP, Jan Michael Hosan

A magyar háttér

A Wendelstein 7-X kísérlet üzemeltetését 20 százalékban az Európai Unió fúziós kutatási programja, az EUROfusion finanszírozza. Ennek keretében a kísérletekben való részvételre és részegységek építésére pályázni kell. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Plazmafizika Osztálya a BME Nukleáris Technikai Intézetével együttműködve most már két saját építésű diagnosztikával vághatott neki az újabb kísérleteknek. A magyar berendezések fontosságát mutatja, hogy a kísérletekben való részvételre a német intézetek után minden más EU tagországot messze megelőzve a magyarok személyes jelenléte a legjelentősebb..

Az egyik magyar diagnosztika a videokamera-rendszer. Idén a Pellet és Videódiagnosztika csoport egy további ultragyors kamerával bővítette a repertoárt, így már összesen 11 kamera figyeli a sztellarátor belsejében lezajló folyamatokat. A teljes rendszert 8 db EDICAM gyorskamera és 3 db Photron ultragyors kamera alkotja.

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Nyalábemissziós spektroszkópia csoportja 2017-ben építette a másik diagnosztikát az alkáli atomnyaláb diagnosztikát, amely a plazma szélén méri a sűrűséget és annak gyors változását. Már a 2017-es néhány napos működés is kiváló eredményeket szolgáltatott, a mostani kampányban pedig már lehetőség nyílik részletesebb vizsgálatokra is.

Az atomnyaláb diagnosztika felszerelése a Wendelstein 7-X-re.

A Nyalábemissziós spektroszkópia csoport most egy új megfigyelő rendszert és az ahhoz tartozó optikát is telepített erre a kísérleti időszakra, amely még pontosabb megfigyeléseket tesz lehetővé. Az alkáli nyaláb diagnosztikáról itt írtunk bővebben.