Magfúzió: Újabb sikeres kísérletek a német fúziós berendezésen Wigneres kutatók részvételével

Magfúzió: Újabb sikeres kísérletek a német fúziós berendezésen Wigneres kutatók részvételével

Újabb sikeres kísérleti időszakot tudhat maga mögött a német fúziós kísérleti berendezés, a Wendelstein 7-X. A minden eddiginél hosszabb plazma kisüléseket az MTA Wigner FK-ban fejlesztett videó diagnosztika rendszer és nyalábemissziós spektroszkópia is rögzítette.

A júliusban újraindult kísérleteket majd fél éves továbbfejlesztések előzték meg a Wigner Plazmafizikai osztály munkatársainak részéről, amelyet részletesebben itt foglaltunk össze.

A Wendelstein 7-X (W7-X) egyik célja a 2017 / 18-as kísérletek során az egyre hosszabb plazmakisülések megvalósítása volt. A leállás előtti utolsó héten sikerült is a rekord hosszúságú, 100 másodperces plazma.

A korábbi kísérletek felvételeiből készült videó itt tekinthető meg.

Az összesen 1519 úgynevezett “lövés” alatt csak a videó diagnosztika (összesen 11 kamerája) nagyjából 55 TB adatot gyűjtött, amelynek elemzése hónapokat fog igénybe venni.

Jellemző az ilyen kísérletekre, hogy sok helyről jönnek kutatók méréseket végezni szerte a világból. A W7-X-nél sem volt ez másképp. Sokan jöttek az USA-ból, Kínából, Japánból, illetve Európa számos országából. Érdekesség, hogy a németeken kívül a Wigner kutatói kapták a legtöbb időt arra, hogy kiutazzanak és a helyszínen méréseket végezzenek.

Talán ennek a sokszínűségnek vagy a kisvárosias hangulatnak volt köszönhető, hogy a W7-X vezérlőtermében nap mint nap összegyűlt több mint 70 ember egy idő után egész kis közösséggé kovácsolódott, ahol bárki odamehetett bárkihez, ha kérdése volt. Nyáron megesett, hogy egy-egy jégkrémmel lepték meg egymást a kollégák, de volt hogy almával vagy fánkkal.

Most hogy vége a kísérleteknek, a legtöbben hazautaztak, hogy egyrészt kipihenjék ezt az egyébként hosszú és fárasztó mérési időszakot, másrészt hogy a mérési adatokat elemezve tudományos publikációk is szülessenek. A W7-X-en a kísérletek, egy nagyobb fejlesztést követően, várhatóan 2021-ben folytatódnak majd.

A Wigneres kutatók és mérnökök figyelme most Japán felé fordul, hiszen első európai kutatókként ők nyerték el a jogot, hogy video kamera rendszert építsenek es telepítsenek a most épülő JT60SA tokamakra. A JT-60SA egy közös európai-japán kísérlet, amely 2020-ban fog elindulni. A magyar csapatnak jövő tavasszal kell útra kelnie a már kész, letesztelt diagnosztikával, aminek az építése már el is kezdődött a Wignerben.