Európai projekt vezetők látogattak a Wignerbe, hogy ellenőrizzék, hogyan áll a Japánba készülő magyar videó diagnosztika

Európai projekt vezetők látogattak a Wignerbe, hogy ellenőrizzék, hogyan áll a Japánba készülő magyar videó diagnosztika

Az európai magfúziós kutatásokat koordináló EUROfusion és az európai ITER hozzájárulást koordináló Fusion for Energy projektvezetői és mérnökei látogattak el nemrég a Wignerbe. A delegáció célja az volt, hogy ellenőrizzék, hogyan áll a Japánba, a JT-60SA tokamakra készülő első európai diagnosztika fejlesztése, amelyet magyar fizikusok és mérnökök építenek.


“A Wigner Fizikai Kutatóközpontban dolgozó kutatók szaktudása a tokamak diagnosztikák terén jól ismert és nemzetközileg is elismert”

– mondta Gerardo Giruzzi, fizikus, az EUROfusion WPSA munkacsomagjának projektvezetője. A látogatásról és a vele készült interjúról készült videót itt lehet megtekinteni:

A magyar kutatók 2019 tavaszán fogják kiszállítani a diagnosztikát Japánba, ahol aztán pár hét alatt fel is szerelik a berendezésre, amelyet újabb tesztek követnek. A JT-60SA tokamak 2020 szeptemberében fog elindulni, és a legnagyobb szupravezető tokamak lesz a világon. A projekt közös Japán-EU kooperációban valósul meg.