Vizsgálják az ITER vákuumkamra szegmenseit

Vizsgálják az ITER vákuumkamra szegmenseit

Az utóbbi hetekben hírek terjedtek arról, hogy az ITER vákuumkamra Koreában gyártott egy darabját leejtették, ezért deformálódott. Ez a hír nem igaz, de valóban vannak problémák az ITER építése körül, ezekről szól ez a hír. A francia nukleáris hatóság három problémát sorolt fel, ezek megoldásáig az ITER vákuumkamra helyszíni összehegesztését leállították.

Az ITER egy tokamak típusú berendezés, mely a 100 millió fokos plazmát mágneses terek segítségével egy tórusz (autógumi) alakú acél vákuumkamrában tartja egyben. 

Az ITER vákuumkamra terve. (ITER International Organization)

Ahogy a képen látható, a kamra rendkívül bonyolult alakú, kb. 20 méter átmérőjű, 850 m3 térfogatú alkatrész, amelyet 9 szegmensből hegesztenek össze a helyszínen. 4 szegmenst Koreában gyártanak, míg ötöt Európában, azonban egyes részeit más országban gyártják és szállítják a szegmens gyártóhoz. A hegesztés speciális technológiát igényel, a kb. 10 cm vastag acélt teljes mélységében össze kell olvasztani. Erre egy különleges hegesztőrobotot fejlesztettek ki. A Koreában gyártott első szegmens méretei kívül esnek a meghatározott tolerancia határokon, ezért a hegesztő robot nem tudja megbízhatóan összehegeszteni őket. A probléma megoldását vizsgálják, lehetséges, hogy a vákuumkamrához kell javítást hegeszteni, vagy a robotot módosítani.

A hatóság a vákuumkamra tolerancia probléma mellett megkövetelte az egész tokamak épületet tartó vasbeton lap teherbíró képességének újra számolását a berendezés most már ismert pontosabb súlya és eloszlása alapján. Ahogy az alábbi ábra mutatja ez az úgynevezett B2 lap földrengés csillapító oszlopokon áll az alatta levő alaplapon.  Ez a struktúra biztosítja, hogy földrengés esetén a tokamak épület ne szenvedjen túl nagy kilengéseket.

Az ITER tokamak komplexum keresztmetszete. (ITER International Organization)

Az igen szigorú és független francia nukleáris hatóság részletesebb számításokat készítsen a berendezés üzem közben várható sugárzásról, a dolgozók védelméről.

A fenti problémák kezelése folyamatban van. Egyelőre nem tudni ezek elhárítása milyen késéseket okoz a berendezés építésében. Sajnos egy ilyen egyedi és rendkívül komplex berendezésnél előfordulnak váratlan események.