A magyar kutatás a világ élvonalában

A magyar kutatás a világ élvonalában

A nemzetközi projektekben dolgozó magyar fizikusok kutatásainak magas hozzáadott értékére hívta fel a figyelmet Herczog Edit az európai kísérleti fúziós reaktornak (JET – Joint European Torus) otthont adó brit Cullham Fúziós Energia Központban tett látogatása során.

Az Európai Parlament Ipari-, kutatási- és energiaügyi bizottságában az európai fúziós programokért felelős magyar EP-képviselő munkalátogatáson tekintette meg az uniós koordinációval létrejött JET-et, az energiaellátás kihívásaira választ adó európai fúziós energiához vezető első lépcsőt. A JET a brit Cullham Központban működő tudományos reaktor, amely energiát nem termel, ellenben párhuzamosan 40 EURATOM-tagszervezet 350 tudósának szolgál nélkülözhetetlen kutatóhelyül. A kísérleteknek és méréseknek otthont adó JET, amelynek büdzséje az európai atomkutatásra szánt összeg felét teszi ki, az első lépés a ténylegesen áramot termelő, az Unióban magas prioritást élvező fúziós reaktor, az ITER felé vezető úton.

Herczog a látogatás során arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország is részt vesz a JET berendezésen folyó fúziós kutatásokban. A képviselő szerint a közel 70 tagot számláló hazai fúziós közösség nemcsak tudományos, de gazdasági értelemben is értékteremtő, hiszen az elmúlt években az európai és ázsiai nagyberendezések sorra növelik beszállítói megrendeléseiket a magyar laborok, döntően a KFKI irányába.

A jelenlegi berendezésekben való erős részvétel mellett a magyar közösség elismertségét jelzi, hogy az eddig eldöntött kutatási pályázatokban számarányban a 8., összegben pedig az 5. ország vagyunk, ami számos nagy ország teljesítményét megelőzi. Herczog szerint az egyetlen problémát az jelentheti, hogy az évente legalább 1 millió euró körüli támogatási összeget jelentő pályázatok hazai önrész forrása jelenleg kétséges.

A magyar tudósok észrevételeit tolmácsolva Herczog hozzátette, hogy a politika a legtöbbet azzal segíthet, ha a 2014-ben induló Horizont 2020 tudományos keretprogram során az atomkutatások ma még komplikált szervezeti struktúráját egyszerűsíti, javítja az európai szintű integrációt, növeli a mobilitást, valamint az EU-s és nemzeti források koordinált felhasználását az eddigieknél jobban elősegíti. (forrás: http://www.stop.hu/kulfold/A-magyar-kutatas-a-vilag-elvonalaban/1128302/

Sorry, this article is only available in Hungarian but there are similar ones available in English as well.

For example Our new diagnostics shipped to MAST-Upgrade tokamak We also continuously work on to make contents available in English as well.