Elindultak a magyar fejlesztésű kamerák Németországba

Elindultak a magyar fejlesztésű kamerák Németországba

Ma délelőtt elindult Németországba annak a 10 kamerás videó diagnosztika rendszernek az első 4 tagja, amelyet a W7-X nevű sztellarátornál fognak használni jövőre a kutatók. A berendezés a maga nemében a világ legnagyobbja lesz és jövő nyártól fognak plazmafizikai kísérleteket végezni benne, az EUROfusion közös európai fúziós kutatási programon keretein belül.

Max-Planch Plazmafizikai Intézet, Greifswald
W7-X, a világ legnagyobb sztellarátor típusú fúziós kísérleti berendezése

A teljes egészében magyar fejlesztésű rendszer összesen 10 kamerából áll majd és egyike lesz azon fontos diagnosztikáknak amelyeknek az első pillanattól működniük kell mikor bekapcsolják a sztellarátort. A következő hetekben ennek a rendszernek az első 4 tagja fog megérkezni a greifswaldi  Max-Planch Plazmafizikai Intézetbe amelyen aztán a fizikusok és mérnökök elvégzik az első labor teszteket a W7-X-nél. Folyamatos lesz a helyszíni fejlesztés is, hogy a kiküldetés végére az első 4 kamera a helyére kerüljön és teszt méréseket is lehessen majd végezni magán a berendezésen is.

Sorakoznak az EDICAM-ok

A videó diagnosztika legérdekesebb eleme maga a kamera ami az EDICAM nevet kapta amely annyit tesz, hogy intelligens eseménydetektáló kamera. Ez a kamera speciálisan ehhez a berendezéshez lett fejlesztve de kipróbálták már a világ számos fúziós kísérleti berendezésén. Ahogy az alábbi képen látszik a kamera egy hosszú cső végén helyezkedik el és nagy sebességű optikai kábellel kapcsolódik egy PC-ben helyet foglaló kártyához, ami az intelligens képfeldolgozást végzi, a kutatók által használt kamera vezérlő szoftver beállításai alapján.

Ezeknek a csöveknek a végében lesznek benne a kamerák

Az intelligens kamera lényege, hogy csak akkor készít felvételeket ha valami „érdekes” történik a berendezés belsejében. Erre azért van szükség, mert a kamera működése közben hatalmas mennyiségű adat küldésére képes rövid idő alatt ami nagyjából 1.6 terabyte adatot jelent 30 perc működés alatt. Ezért fontos az adatok intelligens begyűjtése és szűrése illetve ez teszi ezt a kamerát egyedivé a maga nemében. Alább további képeket láthatnak a 4 kamera előkészítéséről a nagy útra.

Előkészítve a szállításhoz
Már a dobozban
Irány a reptér

A videó diagnosztika rendszer a ProDSP Technologies Kft.(www.prodsp.hu) és a CernTech Kft.(www.cerntech.hu) közreműködésével készült.