Első európaiként Wigneres kutatók szállítanak kamerát a Japán fúziós kísérlethez

Első európaiként Wigneres kutatók szállítanak kamerát a Japán fúziós kísérlethez

[:hu]Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói és mérnökei első európaiként szállítanak intelligens kamera rendszert a Japán szupravezető tokamakra. A két éve kezdődött fejlesztés most érte el azt a pontot, hogy már csak a végső tesztek vannak hátra mielőtt útnak indulhat a berendezés.

Nem az első eset

A Wigneres kutatók nem először építenek videó diagnosztika rendszert magfúziós kísérleti berendezéshez. 2015 végén indult el a világ legnagyobb sztellarátor típusú fúziós kísérlete, amelyhez a magyar kutató és mérnök csapat egy 10 kamerából álló intelligens megfigyelő rendszert fejlesztett. Pár hónappal később Angela Merkel német kancellár is a magyar kamerákon keresztül látta az első hidrogén plazma kisülést (kb. 40. perctől a videóban). A fejlesztésről itt és itt írtunk bővebben. Ezt követte 2017-ben egy nátrium atomnyaláb szonda mérőrendszer felszerelése a plazmasűrűség és ingadozásai mérésére.

Az utolsó tesztek

Mielőtt a kamera rendszert a Wignerben becsomagolják és elindulhat nagy

útjára egy végső teszt sorozatnak kell alávetni, amelyek egy részét Japánból érkezett szakértők részvételével végeznek. Kensaku Kamiya és Homma Hiroto, azért jött hogy megbizonyosodjon róla, minden megfelel a követelményeknek. Többek között vákuum, mechanikai és elektromos teszteket végeznek a szakértők a Wigneres kollégákkal közösen. A tesztek várhatóan 1 hét alatt lezajlanak.

Irány Japán

Az összes szükséges ellenőrzés lezajlása után jöhet a szétszerelés és csomagolás. A nagyon alapos becsomagolást követően – nehogy valami megsérüljön a több mint 9000 km-es úton – a diagnosztika nagyjából két hét alatt Japánba ér, ahol már várni fogja Szepesi Tamás projektvezető, fizikus, Kovácsik Ákos gépészmérnök és Szabolics Tamás szoftverfejlesztő mérnök. A magyar csapat Naka-ban, A JT-60SA tokamak-nak otthont adó fúziós kutatóintézetben csomagolja ki a kamera rendszert és építi újra össze. A sikeres összeszerelést követően felszerelik a tokamakra, amely 2020 szeptemberében fog elindulni. A hátralévő több mint 1 évben a Wigneres csapat még többször el fog utazni Japánba, hogy a többi rendszerrel közös tesztekben is megbizonyosodjanak róla, minden simán fog menni az első plazma kisüléskor.[:en]Researchers and engineers at the Wigner Research Center for Physics are the first Europeans who deliver an intelligent camera system to the Japanese superconducting tokamak. The development that began two years ago has now reached the point that only the final tests are left before the diagnostic will be shipped.